Gugl mijenja algortiam pretrage

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore objavilo je zvanično saopštenje kojim objavještava na značajne promjene u algoritmu internet pretraživača Gugl (Google). Naime, Gugl će prema novom algoritmu bolje rangirati internet prezentacije koje su prilagođene mobilnim uređajima, a slabije one koje nijesu.

gov cg yes no

Povod značajnih promjena je taj što pretraga pojmova na mobilnim uređajima i tablet-računarima je u ekspanziji i ostvaruju se na preko 70% slučaja. Sa druge strane, udio pretrage sa laptopova i statičnih računara je u padu.

Kako bi provjerili da li je vaša internet prezentacija prilagođena mobilnim uređajima, potrebno je da prođe test koji se nalazi na sljedećem linku. Ukoliko ne prođe testiranje, potrebno je izvršiti redizajn kako bi bila bolje rangirana.

Mobile-friendly testГовенмент оф Монтенегро

U saopštenju ministarstvo poziva sve državne i lokalne organe i preduzeća da izvše prilagođavanje. Takođe, važno je napomenuti da za uspješno rangiranje nije neophodnosamo da početna stranica prođe test, već je to neophodno i svakoj stranici pojedinačno!