IT: Nove internet prevare

Malwarebytes, kompanija specijalizovana za rješavanje problema zloćudnih računarskih programa, objavila je kako se poznati oblik ransomwarea sa Windows platforme, koji se predstavlja kao američka agencija FBI, proširio i na računare bazirana na Mac OS X operativnim sistemima. Zloćudni program širi se sistemom putem Safari web-pretraživača. Pronađen je kod korisnika koji su posjećivali svakodnevne popularne web stranice koje nisu štetne i koji su u pretraživače upisivali često korišćene ključne riječi.

Zloćudni program će preuzeti kontrolu nad Safarijem, obavijestiti korisnika kako je uhvaćen u gledanju ili distribuciji zabranjenog pornografskog sadržaja i da je dužan da platiti 300 dolara ”kazne” kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad svojim računarom.

Obavještenje je vrlo nametljiva web-stranica koja liči na stranice FBI i nije je se moguće riješiti na lagan način. Rješenje koje predlaže Malwarebytes je proces ponovnog pokretanja (restartovanja) Safarija biranjem opcije Reset Safari iz menija aplikacije.

Izvor: Pobjeda, BUG